El curs vinent començarà abans: el 5 de setembre infantil i primària i el 7 l’ESO, batxillerat i FP

(10/02/2022 – Redacció)   

El pròxim curs escolar començarà abans. Ho farà el 5 de setembre per als cicles d’infantil i primària i el dia 7 per a l’ESO, el batxillerat i l’FP. Durant el setembre hi haurà jornada reduïda a infantil i primària i hi haurà un dia més de vacances de Nadal i un dia extra de lliure disposició (es passarà de tres a quatre dies). D’aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d’hores lectives.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que el canvi de calendari respon a necessitats pedagògiques i també té l’objectiu de facilitar la conciliació familiar. Ha afegit que aquesta és una demanda “històrica” d’un sector de la societat. Amb el canvi, el Govern vol evitar també la “desconnexió” que es produeix durant l’estiu, pel llarg període de vacances.

Publicitat

escoles-santcugat

L’horari lectiu del setembre finalitzarà a les 13 hores però es garantirà el servei de menjador i l’espai del migdia fins a les 15.30 hores. Aquest nou calendari serà d’aplicació per a tots els centres de Catalunya, independentment de la seva titularitat. Així, els centres concertats, que ara no fan jornada continuada al juny, sí que l’hauran de fer al setembre.

El conseller d’Educació, Josep GonzàlezCambray, ha dit que més enllà de les 15.30 hores seran els centres els que hauran d’organitzar l’activitat de lleure, que no seran, segons la conselleria, de pagament. Precisament sobre això, Aragonès, ha dit que es volen generar més igualtat d’oportunitats i beneficiar especialment aquells alumnes que a l’estiu no tenen recursos econòmics per poder participar de les activitats de lleure educatiu.

Publicitat

El còmput total d’hores es manté per aquest dia de més de vacances al Nadal i el dia més de lliure elecció, que Educació recomana que es faci durant el segon semestre. El primer trimestre finalitzarà el 21 de desembre. Cal tenir en compte però que els instituts no faran jornada intensiva al setembre sinó que el seu horari serà l’habitual.

Mesura comunicada a les direccions amb un correu

La mesura s’ha comunicat a les direccions dels centres educatius a través d’un correu aquest mateix dijous, poc abans que Aragonès fes l’anunci públic. De fet, l’equip directiu de l’Escola Baldiri Reixac de Barcelona, on s’ha fet la roda de premsa, ha assegurat que desconeixia que aquest era l’anunci que s’anava a fer i se n’ha assabentat durant la roda.

Cambray ha explicat que s’havien fet consultes “informals” amb famílies, equips, directius i professorat. Ha afegit que a partir d’ara parlarà amb sindicats i “amb qui faci falta”.

D’altra banda, el canvi del calendari no afecta els processos de preinscripció i matriculació establerts.