Descobreix la història del Monestir de Sant Cugat

19/04/2019 – Josep Lluís Silva/

Aquest divendres és Divendres Sant, una festa que té origen religiós i que recorda la mort de Jesucrist, l’impulsor del cristianisme. L’origen de la nostra ciutat està molt relacionat amb el cristianisme. Té nom d’un sant cristià i compta amb un dels monestirs més emblemàtics de Catalunya. Ja coneixes la història del Monestir de Sant Cugat? T’animem a descobrir-la.

historia-monestir
Façana del Monestir. Foto de l’Ajuntament.

El Monestir de Sant Cugat és una abadia benedictina que es va construir al segle IX.  Va ser el monestir de major importància de tot el comtat de Barcelona.

Publicitat

La història del Monestir es remunta a poc després de la mort de Jesús quan els monjos van començar a aïllar-se per fer les seves pregàries. En un principi ho van fer d’una manera individual però poc temps després van començar a reunir-se amb altres monjos en coves o cabanes construïdes per ells mateixos.

La vida als monestirs es manté mitjançant la venda dels béns com formatges, cerveses, licors o mitjançant almoines o donacions d’altres associacions religioses.

L’any 985 l’atac de les tropes sarraïnes capitanejades per Almansor van afectar al Monestir i va causar la mort de l’Abad Joan, juntament amb dotze monjos més. La desfeta va ser molt greu i va afectar a tota la zona del barcelonès.

Publicitat

L’any 986 l’abad Odó va refer el Monestir i el patrimoni va obtenir una confirmació global dels seus béns del rei franc Lotari i sis anys més tard del Papa Silvestre II.

A finals del segle XI les disputes durant el coregnat dels comptes germans Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II van fer que el Monestir quedés sotmès al de Sant Ponç de Tomeres, al Llenguadoc. Això va fer crear discrepàncies entre els monjos i els que estaven en desacord van ser expulsats.

No obstant això, el bisbe de Barcelona va reclamar els seus drets sobre el Monestir que finalment va tornar a quedar sotmès a terres barcelonines.

La nit de Nadal de 1350 l’abad Arnau Ramon de Biure va ser assinat per Berenguer Saltells, lladre i fill d’un ric propietari de Cerdanyola. Diu la tradició que en el moment de l’assassinat un gall es va posar a cantar.

El més destacat del Monestir és el seu claustre. És un claustre d’arc romànic català que va ser construït al segle XII. Cada una de les columnes està decorada amb capitells de figures molt detallades. Cada capitell representa una escena bíblica i són obres del reconegut arquitecte Arnau Cadell.

A part del Claustre una part del Monestir que també crida molt l’atenció és la seva espectacular rossassa de 8,2 metres de diàmetre.

claustre-monestir-santcugat
El claustre. Foto de l’Ajuntament.

Durant la guerra de successió espanyola el Monestir va ser ocupat per les tropes de l’arxiduc Carles, que van causar greus desperfectes a l’edifici. Es va iniciar una restauració que va finalitzar l’any 1789.

El 1835 els monjos van haver de marxar del Monestir a causa de la llei de desamortització que obligava als ordres religiosos a abandonar les seves pertinences.

El Monestir va quedar abandonat fins l’any 1851 quan la comissió de monuments històrics va decidir restaurar-lo.

Des de l’any 1844 fins al 1931 el claustre va esdevenir escola pública del municipi. També va ser declarat monument històric-artístic.

Actualment, el claustre s’ha convertit en un museu i s’hi fan visites guiades. A l’estiu també s’hi organitzen concerts i espectacles molt recomanables.

Feu un comentari