Confirmen que la muralla de llevant del Monestir és originària del s. XIV i que va ser remodelada al s. XVI

(21/02/2022 – Redacció)   

La intervenció arqueològica realitzada recentment a la muralla de llevant del Monestir ha permès confirmar, tal com es considerava a través de la documentació històrica, que la fonamentació i la base d’aquesta construcció és originària del segle XIV i que dos segles més tard (s. XVI) es va remodelar.

D’aquesta manera els investigadors han pogut constatar que es va reconstruir la muralla del segle XIV, caiguda en molts trams. També es va reordenar l’espai interior per regularitzar l’entorn, ja que tenia un fort desnivell.

Publicitat
Font: SPAL, Diputació de Barcelona. Autor: Pere Lluís Artigues.

Els investigadors han confirmat l’existència d’edificacions del segle XIV a tocar de la bestorre nord i central i que es troben a 3 metres per sota de l’actual nivell de circulació.

Al segle XVIII, la part inferior de les torres van ser reaprofitades com a cisternes d’aigua per regar els horts del monestir existents fora muralla. L’aigua dipositada provindria de la pluja recollida al propi monestir i de l’aigua conduïda a través de la “mina dels monjos”, travessant l’aqüeducte de Can Vernet, fins al Monestir.

Publicitat

A la vegada s’han trobat diferents restes d’objectes com gerros o rajoles. Aquesta prospecció s’ha dut a terme en el marc de les obres de restauració d’aquest tram de muralla del Monestir. Aquestes obres, a càrrec de la Diputació de Barcelona, tenen un pressupost de 450.000€ i finalitzaran el desembre del 2022. Cal recordar que aquests treballs serveixen per consolidar i restaurar la muralla, rehabilitar les tres torres i habilitar-ne una d’elles (la torre hexagonal) com a mirador amb accés a través de visites guiades.