Com ajudar a Ucraïna des de Sant Cugat?

(11/03/2022 – Redacció)  

Des de la multitudinària acollida que va tenir la recollida de roba i material del passat dilluns 28 de febrer són moltes les iniciatives que s’han dut a terme a la ciutat en solidaritat amb el poble ucraïnès. Diversos centres educatius públics i privats han recollit material. També ho han fet al Casal Torreblanca al llarg de tota aquesta setmana amb una gran acollida. Tot i això, des de l’Associació Ucraïnesa Djerelo a Sant Cugat, ens han assegurat que durant aquest cap de setmana no podran recollir més material per falta d’espai d’emmagatzematge.

Imatge del passat dilluns 28 de febrer

Estan a l’espera de rebre resposta de l’Ajuntament a la seva petició d’un magatzem per a poder recollir més ajuda. I esperen poder tornar a recollir menjar, medicaments, sacs de dormir, bolquers i llet per a nadons en pols a partir de la setmana vinent.

Publicitat

On també han estat recollint material al llarg d’aquestes setmanes és al centre de Jardineria Masó Navarro, a la carretera de Sant Cugat a Rubí. Tot el material recollit ja ha sortit aquest 11 de febrer cap a la frontera ucraïnesa.

Els voluntaris del punt de recollida de Masó Navarro demanen que ja no es porti més roba i estan a l’espera de com afrontaran els dies vinents.

Publicitat

Per la seva banda, l’Ajuntament desaconsella fer crides de recollida de material i recomana fer aportacions econòmiques a les ONG que treballen sobre el terreny, així com participar en manifestacions i campanyes de recollides de fons. Per centralitzar tota la informació relacionada amb l’ajuda a Ucraïna a Sant Cugat, el consistori ha habilitat un espai al web municipal.

Entre altres informacions, es recorda a la ciutadania que la millor manera d’ajudar Ucraïna és fent aportacions econòmiques a les ONG que treballen sobre el terreny, com per exemple el Fons Català de Cooperació, Metges sense fronteres, Creu Roja o Acnur. La recollida de material, en canvi, es desaconsella per les dificultats de logística per fer l’enviament a Ucraïna.

– FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ fonscatala.org. Donatiu mitjançant: BBVA, codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531 / Caixabank, codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627

– METGES SENSE FRONTERES. Donatiu mitjançant el web msf.es/colabora/dona/fondo_de_emergencias

– CREU ROJA. Donatiu mitjançant el web cruzroja.es/-/ayuda-crisis-ucrania

– ACNUR. Donatiu mitjançant el web eacnur.org

Així mateix, també s’informa de quins canals s’han de seguir en cas de voler acollir refugiats. En aquest sentit, l‘Ajuntament recorda que l’allotjament sempre s’ha de fer amb el suport d’una entitat especialitzada i que Sant Cugat, com a ciutat refugi que és, té un conveni de col·laboració amb l’ONG Refugees Welcome per gestionar l’acollida de refugiats. I en el cas de famílies que vulguin adoptar infants es recomana contactar amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció.

 A més a més, l’Ajuntament farà, mitjançant el Fons Català de Cooperació, una aportació de 10.000€ destinada a donar assistència en rutes de fugida i oferir assistència humanitària als països fronterers.