5 consells per limitar els riscos en el supermercat

23/03/2020 – REDACCIÓ /

Segons els experts quan anem a comprar en un supermercat o botiga s’ha d’extremar les mesures de precaució. Segons l‘Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), no és especialment complicat, n’hi ha prou amb seguir cinc consells bàsics:

1. Porta el teu propi carret de casa, o si no tens, unes bosses grans on ficar els productes. Els carrets i les cistelles del súper, juntament amb les portes dels refrigerats i congelats, són en teoria els principals focus de contagi.

2. Posa’t uns guants a estrenar. Si no tens a casa, pots anar a la secció de frescos i agafar uns senzills guants de plàstic transparent; encara que la majoria dels supermercats ja solen oferir-los en l’entrada.

3. Fins i tot amb els guants posats, procura usar sempre la mà contrària a l’habitual. D’aquesta manera, la mà habitual (la dreta, tret que siguem esquerrans), que és amb la qual solem tocar-nos la boca i els ulls, quedarà menys exposada al coronavirus.

4. Has de mantenir un metre i mig de distància amb la resta de compradors i amb els treballadors del supermercat. També fora, si has d’esperar una cua per a entrar. I si has de tossir o esternudar, recorda fer-ho al braç per a evitar contaminar accidentalment a algú.

5. Bitllets i monedes són un altre possible focus de contaminació. Així que paga millor amb targeta o, idealment, amb el mòbil si disposes d’alguna aplicació de pagament.

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) no té evidències que els aliments en si mateixos siguin una via de transmissió del coronavirus. Una altra cosa diferent seria la contaminació de l’envàs o de l’exterior d’algun producte per contacte. Però el consumidor ha de saber que aquest possible risc es redueix al mínim amb una rentada o cuinat dels aliments (a 30 °C els virus moren). Sempre es pot pelar la fruita abans de menjar-la o passar un drap humit amb una solució d’aigua i una mica de lleixiu sobre els envasos.

Feu un comentari