25 anys de castells made in Sant Cugat

(24/11/2021 – Redacció)  

Els Castellers de Sant Cugat estan d’enhorabona perquè aquest 2021 estan celebrant el seu 25è aniversari. I tornar a plaça després de la pandèmia per celebrar la seva Diada, ho van fer el diumenge 14 de novembre a Sant Cugat, ha estat el seu millor regal.

Diada celebrada el 14 de novembre de 2021 Foto: Localpress

La seva història es remunta a finals d’octubre de 1995, quan el Club Muntanyenc va encarregar-se de convocar una xerrada sobre el fet casteller en què van participar alguns castellers dels Minyons de Terrassa i amb l’objectiu de reunir tota aquella gent que estigués interessada en la creació d’una colla castellera santcugatenca. Els assajos van començar a l’escola Joan Maragall amb l’ajuda d’altres colles castelleres i el 23 de febrer de 1996 es van constituir com a entitat jurídica pròpia, desvinculant-se del Club Muntanyenc. Abans del 1996 no hi havia cap colla a la ciutat tot i que s’havien fet actuacions castelleres amb altres colles. Per Enric Aguadé, president dels Castellers de Sant Cugat, crear una colla castellera a la ciutat era necessari: “Sant Cugat com a ciutat necessitava un element de la cultura popular catalana. Sort que el Club Muntanyenc va tirar endavant el projecte, ja que anar a veure castells significava sortir de Sant Cugat. Feia falta a la ciutat“.

Publicitat

Paral·lelament als assajos de castells, un grup de gent igualment il·lusionada van emprendre la difícil tasca d’aprenentatge de les tècniques de tocar la gralla i el tabal. Tots els esforços estaven centrats a crear una colla seriosa, amb ganes de fer les coses ben fetes, amb l’objectiu de fer castells i promoure les relacions humanes i de fraternitat.

El color verd, per alguns color verd Collserola, és el color de la seva camisa. A la vegada tenen el sobrenom dels Gausacs. Aquest sobrenom neix d’una reunió al claustre del Monestir el maig del 2010 en què va ser escollit per votació pels membres de la colla: Gausacs, per la vall de Collserola, la vall de Gausac.

Foto: Castellers Sant Cugat

La primera actuació va ser a la Festa Major de Sant Cugat de 1996 i els Castellers de Barcelona i els Xics de Granollers van ser els padrins.Va ser un desastre perquè els castells no van sortir i ni es va aconseguir descarregar cap castell de 6, que era l’objectiu. Però si ho mires amb perspectiva va ser un èxit per què va començar una activitat i que perduri 25 anys, em sembla que és un èxit“, recorda Marcel Serra, actual cap de colla. Serra forma part de la colla des dels inicis. Tenia 13 anys quan va assistir com a públic a la primera actuació. Els va veure actuar i va dir: “jo vull fer això“. L’endemà es va apuntar a castellers i fins ara: “Ho recordo molt emocionant això de participar en una activitat col·lectiva“.

Publicitat

Els primers cinc anys dels Castellers de Sant Cugat feien castells petits, de 6, però sobtava a les altres colles la quantitat de gent que s’havia apuntat a fer aquesta activitat, uns 180 castellers. Els anys posteriors aquesta xifra va baixar i passat els cinc primers anys arriba la primera gran crisi dels Castellers de Sant Cugat amb un canvi de junta. Aquesta juntament amb la que ha provocat les restriccions per la Covid-19, han sigut les dues grans crisis que han hagut de patir la colla. “Amb les restriccions de la pandèmia, són pràcticament dos anys sense assajar ni fer castells i això provoca una pèrdua de costum i ens hem desentrenat. I ara som una mica menys de gent que abans de la pandèmia“, lamenta el cap de colla dels Gausacs.

Castell de 3 de 8 Foto: Castellers de Sant Cugat

La millor actuació de la colla arriba durant la Festa de Tardor de 2017 en què van aconseguir la fita de descarregar un castell de 9 (un 3 de 9) juntament amb un 5 de 8 i 2 de 8 amb folre. Una altra meta important va ser el 2013 quan descarregaven per primer cop a la seva història la tripleta de vuit, amb el 3de8, 2de8f i 4de8. A la vegada la colla ha descarregat castells fora de les nostres fronteres i han actuat en ciutats com Londres.

Actuació dels Castellers de Sant Cugat a Londres Foto: Castellers de Sant Cugat

La colla també recorda emocionada el concurs de castells de Tarragona del 2018, en què els Gausacs van actuar el diumenge, dia en què actuen les colles rellevants: “L’actuació més intensa va ser el concurs de castells en què vam actuar diumenge. Van ser 8 o 9 hores i vam gaudir i compartir espai amb les colles grosses. El fet d’estar entre les millors va ser el premi“, recorda el president de la colla.

Concurs de castells a Tarragona Foto: Castellers Sant Cugat

Un altre moment històric és quan un dels seus membres més il·lustres, l’exconseller Raül Romeva, va estar empresonat per l’1 d’Octubre. Pels castellers de Sant Cugat va ser un moment molt dur. “Ha estat un cop molt dur. La família del Raül ha estat molt implicada durant molts anys amb la colla. Vam anar a veure’l a la presó i vam aconseguir organitzar un taller de castells a la presó. En totes les actuacions hem fet un pilar reclamant que tornés a casa“, explica Marcel Serra, cap de colla.

Actualment la colla està formada per 170 persones, una xifra menor que abans de la pandèmia. L’objectiu de la colla és ara “créixer quantitativament però també qualitativament. Volem ampliar el tema associatiu. Penseu que en vint-i-cinc anys per la colla han passat unes 1.400 persones“, comenta Aguadé. A la vegada un altre dels reptes de futur és consolidar els castells de 8, que consolidin la colla aquest nivell, i després estar ben preparats per fer castells de 9. Els castellers expliquen que aquest és l’objectiu tècnic que ha d’anar acompanyat amb un local social i que sigui el centre neuràlgic de la colla. Un altre repte és incorporar les dones en els llocs de direcció, per exemple mai han tingut una dona cap de colla, tot i que sí que hi ha hagut una presidenta. Tot i això, a la colla hi ha força paritat. Pel president  és vital aconseguir la igualtat: “Una colla castellera és inclusiva i busca la igualtat en tots els sentits, si no no estaríem en una colla. Amb la pandèmia aquest tema va quedar parat, però ara el tornarem a activar“.

Moment d’un assaig dels castellers Foto: Castellers de Sant Cugat

Els assajos dels Castellers de Sant Cugat es fan a la Sala Canigó, cessió de l’Ajuntament, i la seu social està al carrer de Sant Bonaventura número 17.