24/07/2019 – REDACCIÓ /
L’11 d’agost de 1994 es va produir un dels incendis més devastadors de Sant Cugat afectant la Floresta i les Planes. Aquest 2019 fa 25 anys d’aquell fet. En total, es van cremar 135 hectàrees, va afectar 70 habitatges i dues persones van resultar ferides. Actualment, és considerat un dels incendis més importants que ha patit Sant Cugat.
Fotografia de J.A Mula (4 Cantons)
Aquell 1994 va ser un estiu terrible, sobretot per les condicions meteorològiques especialment caloroses. L’incendi que va afectar Sant Cugat no va ser l’únic. El juliol d’aquell any es van cremar a tot Catalunya 4 de cada 100 arbres i es van declarar 60 incendis que van cremar 76.000 hectàrees (760 km2), una superfície similar a la de tota la comarca del Vallès Oriental. En total van morir 5 persones, 40 van resultar ferides i els danys econòmics es van xifrar en 270 milions d’euros. Els incendis van ser especialment greus al Bages i al Berguedà.
Aquell 11 d’agost cap a les 17h es va iniciar un incendi al costat del peatge dels Túnels de Vallvidrera a la zona de la Floresta. Aquest va cremar en total 135 hectàrees, afectant sobretot espècies com el pi blanc. A la vegada es van cremar 6 cases, 12 vehicles, un taller de ceràmica, un magatzem de material de construcció i un altre de begudes. La línia elèctrica també va ser interrompuda durant tota la nit així com la línia de FGC. Una seixantena de veïns de la Floresta van ser desallotjats.
A més de les condicions meteorològiques, l’incendi de la Floresta no era l’únic. Aquell mateix dia s’havia declarat un incendi al Montseny i per tant molts bombers estaven treballant a l’altre Vallès. En l’incendi de la Floresta i les Planes van intervenir dotacions de bombers de tot Catalunya i mitjans aeris.
Com explicava el País en la seva edició del 12 d’agost de 1994: “cap a les 20h ja quasi no quedaven bombers a la Floresta. En aquells moments estaven tots a les Planes, on s’havien traslladat les flames”.
En un principi es va acusar Fecsa de ser la responsable de l’incendi perquè la línia elèctrica no estava en bon estat de conservació. Finalment el 2006 l’Audiència de Barcelona va absoldre els dos responsables de la companyia. Actualment la principal hipòtesi és que els focs van ser causats per una cigarreta que va ser llençada des d’un cotxe que circulava pels Túnels de Vallvidrera en direcció Barcelona.
Està Sant Cugat preparat per un incendi com el de 1994?
Aquest agost fa 25 anys del pitjor incendi que ha viscut Sant Cugat. Per tant, la ciutat està preparada per afrontar un desastre similar? Quins recursos tenim actualment?
L’ajuntament de Sant Cugat va iniciar el passat 15 de juny la campanya de prevenció d’incendis d’aquest estiu, que durarà fins al 15 de setembre. Una campanya on participen diferents cossos com Protecció Civil, ADF, Creu Roja i Grups d’Autoprotecció.
En total s’ha consignat un import de 168.000€ amb l’objectiu de prevenir incendis forestals al municipi. Amb aquest pressupost –que es manté respecte a l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment de 65 hectàrees en espais com la Torre Negra-Costa del Golf (19 ha), Les Planes (14 ha), Can Cortés (10 ha), Mas Fortuny (5 ha), Can Borrull (3 ha) o Sant Medir (9 ha). També, com en anys anteriors, s’han dut a terme treballs de manteniment i prevenció d’incendis a la Xarxa Viaria Bàsica Camins Prevenció d’Incendis. Aquestes feines s’han realitzat a través de l’ajuntament, de l’ADF i del Parc de Collserola.
Enguany l’ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre camió cuba de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). Així mateix, el municipi compta amb l’ajuda del Grup d’Intervenció de l’ADF (voluntariat); Protecció Civil i el Grup de Voluntaris de Protecció Civil; el cos de la Policia Local; Creu Roja; o altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.
A més a més, aquest any s’han incorporat 4 nous Agents Auxiliars que ajudaran a ampliar la vigilància preventiva en les zones de més risc i informar a la ciutadania. S’ha iniciat el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal). Amb l’ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s’avaluaran els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc…) que es trobin aïllades en zona forestal i s’informarà les persones que estiguin desenvolupant aquestes activitats.
Col·laboració ciutadana
Sant Cugat és un dels municipis amb un alt risc d’incendi forestal i per aquest motiu el govern local demana col·laboració ciutadana perquè tothom tingui una actitud cívica al bosc així com avisar als serveis d’emergència a través del 112 en cas de visualitzar una columna de fum. Del 15 de març al 15 d’octubre no es pot encendre cap foc en terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i la franja de 500 metres que els envolta. Aquesta prohibició forma part de les mesures per prevenir els incendis forestals a Catalunya.
La dada
- Sant Cugat té el 40% de zona forestal
- L’any passat es van cremar 0,15 hectàrees en un total de 5 incendis en zones de matolls i conreu.
Marc Guix, delegat sindical del Parc de Bombers de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal
“En cas d’un incendi a Sant Cugat, en el primer atac aniríem els bombers del Parc de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal. Per tant 1 camió forestal, 2 bombers i 3 auxiliars forestals. Més tard rebríem l’ajuda dels parcs de Cerdanyola, Sabadell o Terrassa. Actualment al parc de Sant Cugat som 5 bombers per dia per 3 poblacions i 3 auxiliars forestals que estan durant la campanya d’estiu. No és la situació ideal. Per un gran incendi forestal, com el de 1994, necessitaríem mínim 150 bombers i 200 forestals vinguts de diferents parcs de bombers, però com més persones millor. A més, aquesta campanya 2019 no hi ha columnes mòbils, que eren molt útils en cas d’incendi, per manca de previsió, personal i equipament. ”
Toni Royo, coordinador d’emergències i responsable de la secció de Protecció Civil de l’ajuntament de Sant Cugat
“Durant tot l’any ja fem tasques preventives i estem coordinats amb tots els cossos d’emergència així com el Parc de Collserola. També és molt important la col·laboració ciutadana i per tant a la mínima sospita de foc s’ha de trucar al 112. L’ajuntament disposa d’un pla d’actuació per una primera actuació perquè la competència la té Bombers. La Brigada Municipal té 2 cubes d’aigua, ADF tenen 2 cubes d’aigua lleugera, que són uns equips de primera intervenció, 4 totterrenys. Protecció Civil tenim 3 totterrenys i ara hi ha la previsió de comprar una cuba lleugera. Protecció Civil som 2 tècnics, 4 agents auxiliars i 16 voluntaris i ADF són 18 voluntaris. He de destacar la molt bona tasca que fan els voluntaris de Protecció Civil. Quan es declara un incendi s’organitza un centre de coordinació municipal a l’ajuntament, al costat d’alcaldia, i es reuneixen els responsables del pla d’emergències de Protecció Civil, entre ells l’alcaldessa, els regidors de seguretat i medi ambient i responsables de Bombers, Mossos, Agents Rurals, etc.”