Dental Valles Banner

JuntsxCat trencaria el seu pacte amb el PSC a la Diputació a canvi que ERC revertís acords com el de Sant Cugat08/07/2019 – REDACCIÓ /

Aquest dilluns JxCat ha pressionat ERC per acordar una “agenda de reversió dels acords amb el 155” incloent la Diputació de Barcelona. En una roda de premsa després d’una reunió de coordinació estratègica, la diputada del Parlament i regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha constatat que la unitat de l’independentisme “ha tocat fons” i “està més lluny que mai” després del triple cicle electoral. La proposta concreta és revertir els acords municipals en què ERC té l’alcaldia tot i que JxCat és la força més votada i han posat Sant Cugat, Figueres i Cervera com a exemples més destacats.

Juntsxcat-diputacio-PSC-ERC
El secretari d’organització del PDeCAT, Ferran Bel, assenyalant amb el dit al costat de la diputada de JxCat Elsa Artadi en roda de premsa des del Parlament

A més l’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa a la seu del partit que la formació està disposada a oferir la presidència de la Diputació de Barcelona a JxCat si aquests trenquen l’acord de govern amb el PSC.

pere-aragones-erc-diputacio-juntsxcat
L’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, en roda de premsa.

La iniciativa arriba després de la polèmica encesa a les xarxes socials després de l’anunci aquest divendres de l’acord entre JuntsxCat i el PSC per donar la presidència als socialistes. El dijous que ve es celebrarà el ple de la Constitució de la Diputació i Carmela Fortuny és una de les set diputades de Junts Per Cat.

El dissabte el president del PDeCat, David Bonvehí, va justificar el pacte argumentant que en aquesta institució l’independentisme “no suma” i calia “buscar altres alternatives”.

A més va dir que “les majories en les municipals han estat les que han estat”. En clara al·lusió a Figueres o Sant Cugat on Esquerra Repúblicana ha pactat amb el PSC per arrabassar l’alcaldia a JuntsxCat. En aquest sentit, va recordar que JxCat va apostar “des del primer moment per llistes unitàries” de l’independentisme “per evitar el que està passant”.

Al contrari del que va afirmar el president del PDeCAT, David Bonvehí, que va assegurar que no van pactar amb ERC perquè “no sumen”, l’encara vicepresident de la Diputació de Barcelona i candidat d’ERC a la presidència de l’ens, Dionís Guiteras, va dir en declaracions a Catalunya Ràdio que sí li surten els números, ja que un acord entre els republicans, els postconvergents i la diputada de Tot per Terrassa suma un vot més que el pacte PSC-JxCat.

Guiteras va explicar que les relacions amb JxCat “no seran iguals” però que els republicans són “seriosos” i que “ja es veurà” si això comporta algun trencament al Govern.

El santcugatenc i conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va ser un altre dels grans noms del JuntsxCat de reclamar a ERC una “proposta concreta” que faci possible revertir els acords a les institucions amb “els partits del 155”, en al·lusió directa als pactes de govern entre els republicans i el PSC en alguns ajuntaments.

Fins al proper dijous hi ha temps per treballar un acord per a la diputació, dia en què es celebrarà el ple de constitució. Si es manté el pacte entre JuntsxCat i el PSC la més ben situada per presidir la diputació és l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

Deixa un comentari