Ramon Terrassa, director del CAR Sant Cugat

“Un esportista que viu aquí ho ha de tenir tot solucionat: des d’on entrena, el servei de salut, menjar, dormir, estudiar fins a la perruqueria o l’òptic”

 

Des de febrer del 2016 Ramon Terrassa (Barcelona, 1971) dirigeix el Centre d’Alt Rendiment, conegut com el CAR Sant Cugat. Terrassa és graduat en Educació Social i diplomat en Pedagogia de l’Oci i Animació Sociocultural. A més, va ser director general d’Acció Cívica Comunitària i secretari de Família del Departament de Benestar Social.

ramon-terrassa-carsantcugat-destacat
Ramon Terrassa, durant l’entrevista al CAR

Dirigir un centre d’alt rendiment no deu ser tasca senzilla. Durant el 2018 van entrenar al CAR 371 esportistes catalans d’alt nivell -74 dones i 197 homes- que pertanyen a les 31 federacions: motociclisme, natació, patinatge, atletisme, taekwondo, ciclisme, rem, handbol, vela, entitats excursionistes, esquí nàutic, hoquei, futbol, gimnàstica, cecs i deficients visuals, paralítics cerebrals, halterofília, balls esportius, esports d’hivern, pentatló modern, tenis, bàsquet, esports de persones amb discapacitat física, piragüisme, pàdel, esquaix, esgrima, salvament i socorrisme, tenis taula i rugbi. En tota la seva història, pel centre han passat més de 2.800 esportistes becats i aglutina 200 professionals entre metges, entrenadors, científics, professores i personal d’administració. El 2017 aquest organisme 100% públic tenia un pressupost de 12.589.050 euros.

El CAR és una petita ciutat a Sant Cugat. En total té 17 hectàrees que compten amb tots tipus de serveis pels esportistes, inclòs perruqueria. A més hi ha instal·lació subterrània i doblada per si plou, com per exemple la pista d’atletisme.

Estem davant de la pista d’atletisme. Abans de començar l’entrevista, qui està entrenant ara mateix?
Són de l’equip d’atletisme de velocitat. Estan fent test de lactats a la sang (prova feta per personal sanitari per obtenir el nivell aeròbic i anaeròbic i així programar les sessions d’entrenament per millorar el rendiment esportiu) amb un metge i un infermer del departament de Fisiologia.

Ramon, quants esports es practiquen al CAR?
Una quarantena. No tots són olímpics perquè també tenim disciplines no olímpiques com les de motor o el golf. Tot i això la majoria són paralímpics, olímpics d’estiu i algun esport d’hivern olímpic.

En el CAR no només s’entrena sinó que també hi ha residència. Quants esportistes viuen en el CAR Sant Cugat?
No arriba a 200 esportistes becats per l’Estat. A més, hi ha un centenar que viuen a l’entorn perquè per circumstàncies personals no els cal estar residint al CAR. També tenim concentracions que vénen de tot el món, i tant poden estar des de 15 dies fins a un parell de mesos. Un esportista que viu aquí ho ha de tenir tot solucionat: des d’on entrena, el servei de salut, menjar, dormir, estudiar fins a la perruqueria o l’òptic.

És una petita ciutat dins de Sant Cugat!
És una ciutat tancada i no és un lloc per anar a passejar. És un espai tancat amb seguretat per protegir els esportistes, que molts d’ells són famosos, i que requereixen una pau absoluta.

Com és d’important per un esportista estar concentrat mentalment?
Pots haver entrenat, estar molt preparat i no obtenir els resultats desitjats. Per aquest motiu en l’entrenament s’ha d’incloure el vessant psicològic. Preparar-se mentalment també forma part de l’entrenament. Sense la concentració no pots entrenar com pertoca.

Qui pot accedir al CAR Sant Cugat?
Els esportistes d’alt nivell del país. Gent que sigui esportista i que la federació a què pertany, juntament amb el govern, decideix conjuntament que li donen una beca al CAR. A més, ha de guanyar-s’ho. Cada any hi ha una avaluació en funció dels resultats. Només hi són els que poden rendir.

Hi ha esportistes d’altres països?
Nosaltres estem oberts i depèn de la disponibilitat perquè a la residència tenim una part destinada a tenir concentracions d’equips d’alt nivell d’arreu del món: des dels Estats Units, Alemanya, Austràlia, Canadà fins a la Xina. Aquests esportistes no estan becats i han de pagar un preu públic. La internacionalització del CAR ens va molt bé perquè ens dóna un prestigi.

Parlaves dels esportistes “famosos”, ens pots dir algun nom que actualment entreni aquestes instal·lacions?
Tenim des de fa anys residint al CAR a Mireia Belmonte (natació) o el Joel González (taekwondo). Hi ha també esportistes del motor com Dani Roma i altres que han estat en etapes primerenques, com Viñales o Márquez. En paralímpics tenim el Jordi Morales, campió del món de tenis taula.

ramon-terrassa-carsantcugat-dretaCom és el dia a dia d’un esportista al CAR?
Depèn de l’esport. Hi ha esports que comencen el dia entrenant, com els nedadors que a les 6:30 h del matí estan a la piscina. A mig matí van a esmorzar i després alguns van a estudiar o al gimnàs. I a la tarda tornen a entrenar i al gimnàs. L’alt rendiment és la suma d’entrenament i descans. Quan s’acosten les competicions tot tendeix a concentrar-se. De càrregues d’entrenament de 6 a 8 hores diàries poden passar a 9, 12 o 14 hores diàries. Ara ja comença el run run de Tòquio 2020 i es nota amb la concentració, el nivell d’autoexigència i exigència als serveis que donem, sempre és alt, ara és elevadíssim.

Com s’adapta un pla d’estudis a un pla d’entrenament?
El pla d’estudi no s’adapta. S’adapta el suport que se’ls hi dóna. Els esportistes que estudien al CAR fan la selectivitat com tothom. Normalment aproven tots i a més amb nota. Els esportistes d’alt nivell aprofiten molt el temps i fan que els seus temps d’estudi donin molt de si.

Hi ha toc de queda a les nits a les habitacions?
Sí, molts són majors d’edat però hi ha unes normes de convivència. Per nosaltres és molt important el descans i a partir de les 23 h ha d’haver-hi silenci.

Com es gestiona un entrenament d’alt rendiment amb l’oci?
Aquí no pot haver-hi un plantejament d’oci més enllà de l’esbarjo que els facilitem. Amb les càrregues d’entrenament, els esportistes el que tenen ganes és d’anar a dormir. A més, si estan estudiant, aprofiten el temps lliure per estudiar.

Els ensenyeu a tractar amb la premsa?
Sí, es fan tallers de com fer xerrades en públic.

Quin és el futur del CAR?
Ens agradaria que hi hagués uns Jocs Olímpics Pirineus-Barcelona i que aquí es poguessin consolidar més esports d’hivern. El futur és seguir fent el mateix però amb més disciplines esportives.

Feu un comentari