Sant Cugat, en estat d’alarma

15/03/2020 – REDACCIÓ /

Des de les 00:00 d’aquesta nit Sant Cugat està oficialment en estat d’alarma, després que aquest dissabte el Consell de Ministres del Govern espanyol es reunís de manera extraordinària per decidir les mesures que aplicarien amb aquest estat d’alarma general per a tot el territori espanyol, inclòs Catalunya i Sant Cugat, per prevenir el contagi per coronavirus.

El decret d’estat d’alarma que ha aprovat el govern espanyol estableix que els ciutadans només podran circular pel carrer per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres o d’assegurances, o per causa de força major. A més, la circulació s’haurà de fer individualment i només acompanyat si es té mobilitat reduïda. Mentrestant, els vehicles podran circular per a les activitats abans citades o per anar a benzineres. Les mesures han entrat en vigor a partir de la mitjanit d’aquest diumenge.

Publicitat

Així mateix, el govern espanyol ordena el tancament del “petit comerç”, i només posa les excepcions de comerços que venguin aliments, begudes i productes de primera necessitat, farmacèutics, mèdics, productes ortopèdics, òptiques, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per animals de companyia, perruqueries, tintoreries, i comerç per internet, telefònic o per correspondència.

En aquests establiments que sí que podran obrir, s’evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguin la distància de seguretat de com a mínim un metre.

Pel que fa a cafeteries i restaurants, quedaran tancades al públic, tot i que podran fer lliuraments a domicili. Una mesura que a Catalunya ja s’aplica des del dissabte per un decret impulsat pel govern català.

Publicitat

Aquest decret també va afectar el funcionament dels Cinemes de Sant Cugat, que en un principi tenien previst seguir oferint les pel·lícules comercials, mantenint un terç de l’aforament de la sala. Des d’aquest dissabte els cinemes de Sant Cugat han tancat les seves portes al públic.

El govern espanyol garantirà que es compleixen aquestes mesures a través dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, la policia autonòmica i local i si s’escau l’exèrcit.

Aquest dissabte l’Ajuntament de Sant Cugat ha pres mesures pròpies per tractar de prevenir el contagi entre la població de Sant Cugat.

Mesures específiques de l’Ajuntament de Sant Cugat

El Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL), presidit per l’alcaldessa Mireia Ingla, es va reunir la tarda de dissabte de forma urgent al Teatre-Auditori per decretar mesures per frenar el coronavirus específiques per a Sant Cugat.

D’aquesta manera, el govern ha decidit tancar a partir de dilluns i fins al 29 de març l’Ajuntament de Sant Cugat així com la resta d’equipaments municipals. Sí que es mantenen oberts els que prestin serveis sanitaris (consultori de les Planes i la Floresta) i alimentaris (mercats municipals).

Funcionarà amb normalitat la Policia Local, els serveis socials, els serveis de salut, els mercats municipals, el transport urbà (que ofereix un terç del seu servei), l’atenció ciutadana i els subministraments bàsics com l’aigua o la recollida d’escombraries.

Pel que fa als serveis socials, tota l’atenció pública se centralitzarà a la Casa Mònaco, on s’oferirà una atenció presencial i també a través del telèfon de l’Ajuntament (93 565 70 00) i el correu electrònic: serveissocials@santcugat.cat.

En aquests moments s’està fent seguiment constant de serveis com la teleassistència domiciliària, l’atenció a les persones que viuen soles o l’atenció a les persones sense llar. A més a més, també s’està treballant perquè les beques menjador arribin a través de targetes moneder a les famílies que en tenen necessitat.

A més, s’ha decidit suspendre el ple ordinari del mes de març i el ple extraordinari dedicat al Síndic de Greuges, previstos per al dilluns 16 de març.

Parcs infantils tancats i  àrea blava i verda, gratuïtes

El consistori ha decretat també el tancament de forma immediata de tots els parcs infantils de la ciutat. A més a més, des d’aquest divendres la Policia Local i els Mossos d’Esquadra estan fent control per fer complir el tancament de restaurants i zones d’oci. D’altra banda, Policia Local també treballa perquè als mercats municipals i supermercats es mantinguin les distàncies de seguretat entre la ciutadania i s’evitin aglomeracions.

A més, les àrees blava i verda d’aparcament seran gratuïtes els pròxims 15 dies.

La parròquia de Sant Pere d’Octavià, seguint les disposicions de les autoritats civils i sanitàries i d’acord amb el darrer comunicat del Bisbe de Terrassa, ha decidit suspendre totes les activitats públiques al Monestir de Sant Cugat fins a nou avís.

Tota activitat del Monestir de Sant Cugat, suspesa

La Parròquia ha comunicat que suspèn totes les celebracions públiques de l’Eucaristia al Monestir, així com la celebració del Via Crucis de cada diumenge, el res comunitari del Rosari al temple, les adoracions al Santíssim Sagrament dels dilluns i dijous. També se suspèn tot acte formatiu com la catequesi d’infants, de joves i d’adults, Compass, trobades parroquials o reunions.

Pel que fa a l’atenció de Càritas, es mantindrà únicament els serveis ineludibles als més necessitats.

El despatx parroquial només atendrà per telèfon o per correu electrònic els dimarts, dimecres i dijous de 18h a 20h. En cas d’urència es pot trucar al telèfon 936741163.

Finalment, la Parròquia de Sant Pere d’Octavià està pendent de les darreres instruccions en referència a la possibilitat de tenir el temple obert en algunes hores i estan treballant per poder oferir la Missa en directe per internet a través del web de parròquia www.santperedoctavia.org.

A banda de l’església del Monestir, el CAR de Sant Cugat ha tancat les seves portes.

El CAR de Sant Cugat tanca per un positiu per coronavirus

El Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat, on s’estaven preparant molts esportistes de cara a les Olimpíades d’aquest estiu, s’ha vist obligat a tancar completament les seves instal·lacions per un cas de positiu per Covid-19 en un membre de l’equip sanitari del centre. Es tracta d’un membre d’una empresa externa però que treballa en contacte directe amb l’equip propi del centre.

El CAR va estar operatiu fins al dissabte únicament per als esportistes classificats o amb opció de fer-ho per als Jocs Olímpics de Tokio. Ara, amb el tancament de les instal·lacions es complica la preparació d’aquests atletes. Tot i això, avui dia, encara està en l’aire la possibilitat d’ajornar els Jocs de Tokio, tot i que ahir el president del Japó, Shinzo Abe, va insistir que el Japó acollirà els Jocs Olímpics aquest estiu.

Totes aquestes mesures han de servir per poder evitar el contagi per coronavirus i evitar el col·lapse dels serveis sanitaris catalans i espanyols.

santcugat-aeria
Vista de Sant Cugat des del cel. Foto d’arxiu de l’Ajuntament

Feu un comentari