Sant Cugat viu el “Paga-li, Joan” amb més balladors i el més reivindicatiu

30/06/2019 – Josep Lluís Silva

El 29 de juny els santcugatencs van tornar a ser testimonis del “Paga-li, Joan”, el “Ball del vano i el ram”. Una de les tradicions més antigues de Sant Cugat, que, almenys des del segle XVIII sempre s’ha celebrat al poble. I ja podem dir que la d’enguany ha sigut la que ha tingut més balladors, 220, comptant adults i nens. I la més reivindicativa dels últims anys. Almenys la única que podem recordar amb pancartes amb lemes de “Llibertat” en referència a la llibertat dels presos independentistes.

pagalijoan-2019
Foto de l’Ajuntament del Ball del Paga-Li, Joan 2019

Amb un retard de gairebé 40 minuts sobre l’horari previst (les 8 del vespre), la Cobla Sant Jordi va tocar l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, moment en què el públic i els polítics independentistes presents a l’acte van aixecar la pancarta de freeromeva.cat amb les paraules “Llibertat” i el dibuix de tots els polítics independentistes en presó preventiva. Una reivindicació semblant a la que es va viure després del pregó. Després de l’acció, alguns dels assistents van cridar “llibertat presos polítics”.

Publicitat

Després d’aquests prolegòmens va sonar la cançó del “Paga-Li, Joan” i els gegants Joan i Marieta, acompanyats pels Geganters, van fer el ball davant de les autoritats locals. En la primera fila d’autoritats va seure l’exalcaldessa Carmela Fortuny, l’actual alcaldessa i recent estrenada en el càrrec, Mireia Ingla i el rector de la Parròquia, Mn Emili Marlés, que també s’estrenava com a rector en la Missa de Festa Major i el bisbe de Terrassa, Mons. Josep Àngel Saiz Meneses.

gegants-pagalijoan
Els gegants a punt de ballar el “Paga-li, Joan”

El ball dels gegants va deixar pas als més petits, que aquest any van arribar a una xifra rècord d’inscrits, 45 parelles, 90 nens i nenes.

Els més joves van donar pas al ball dels adults que encapçalava Àlvar Roda, actual president de l’Ateneu Santcugatenc i la seva parella. Aquest any la xifra de participants es va mantenir respecte a l’any passat amb 65 parelles, 130 adults.

Publicitat

El ball del vano i el ram amb més participació de la història va tornar a celebrar-se com marca la tradició santcugatenca en un ambient festiu i alegre, però amb un un to reivindicatiu.

Feu un comentari