Sant Cugat recull les propostes per a la futura ordenança que ha de restringir l’entrada de vehicles més contaminants14/11/2019 – REDACCIÓ /

Aquesta setmana s’ha acabat el període per recollir propostes per fer la nova ordenança de restricció de vehicles contaminants al centre de Sant Cugat. Forma part del període de reflexió que es va donar l’actual equip de govern per repensar una mesura que pretén aconseguir un aire més pur al municipi.

El mes de setembre l’Ajuntament de Sant Cugat va decidir ajornar uns mesos la restricció de vehicles contaminants al centre de la ciutat i va anunciar que no començaria a aplicar la mesura fins l’1 de gener de 2020 com estava previst, sinó més endavant. Per justificar l’ajornament, va argumentar que el consistori volia preparar una ordenança específica.

Fa unes setmanes va engegar un procés participatiu per consultar als ciutadans de Sant Cugat quines eren les seves propostes sobre aquesta qüestió.

Publicitat

Taula Tercer Sector


El termini de recepció de propostes va acabar el dilluns 11 de novembre. Amb les mesures rebudes els responsables de l’Ajuntament prepararan una ordenança específica.

La voluntat del nou govern municipal és impulsar una ordenança on s’incloguin de forma explícita tots els detalls de la nova zona de baixes emissions de Sant Cugat. Vol concretar quins seran els vehicles que podran entrar i quins no, la franja horària i les multes que aplicarà el consistori als infractors d’aquesta normativa, entre d’altres qüestions.

Actualment, la zona de baixes emissions té uns 4km2 i cobreix un perímetre format per les principals artèries que funcionen com a rondes de circumval·lació: Ronda Nord, Av. Roquetes, la Carretera de Vallvidrera, el Passeig de Valldoreix, la zona del Sant Crist de Llaceres i l’Avinguda de les Corts Catalanes.

Restricció de vehicles contaminants a Sant Cugat

Des de gener de 2018, quan hi ha episodis d’alta contaminació queda restringida la circulació dels vehicles més contaminants dins la Zona de baixes emissions al centre de Sant Cugat.

La mesura afecta als vehicles que no tinguin etiqueta de Resident de Sant Cugat i els de fora del municipi que no tinguin alguna etiqueta ambiental de la DGT.

Les restriccions són en dies laborables (de dilluns a divendres) de 7 a 20 hores. S’apliquen l’endemà de declarar-se un episodi i es mantenen fins que el nivell de contaminació millori.

Estan exempts d’aquestes restriccions les motocicletes, els autocars i els vehicles d’emergències, de persones amb mobilitat reduïda i de serveis bàsics. Durant els dies que es perllongui un episodi de contaminació l’Ajuntament reforça el transport públic.

Una quarantena de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja apliquen aquestes restriccions quan es declara un episodi d’alta contaminació. Cada un amb les seves pròpies especificitats, per millorar la qualitat de l’aire del nostre entorn.

Restricció de vehicles a Barcelona

Una d’aquestes ciutats és Barcelona, que des del seu ajuntament ja s’ha anunciat que a partir de l’1 de gener de 2020 la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona s’implanta de manera permanent.

A partir d’aquesta data no podran entrar a Barcelona els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT, amb l’excepció dels vehicles de persones amb mobilitat reduïda, Serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies) o Serveis essencials (mèdic, funerari).

Els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT i sense permís per circular a partir del 2020 i els vehicles que presten serveis singulars podran demanar autoritzacions d’un dia (fins a un màxim de 10 dies a l’any).

Aquesta restricció de Barcelona serà per a tots els dies feiners, de dilluns a divendres, de 7 a 20 h.

A Sant Cugat les restriccions als vehicles sense distintiu ambiental ni sense permís per circular començaran aplicar-se quan es redacti la nova ordenança i s’aprovi al ple durant el 2020.

Deixa un comentari