Sabíeu que a Sant Cugat hi havia nazis?01/09/2019 – REDACCIÓ /

Aquest diumenge es commemora el 80è aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial. Aprofitant aquesta efemèride val la pena recordar els fets investigats per l’historiador local José Fernando Mota, expert en el període de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a Sant Cugat. Aquesta història fa referència a la presència de nazis a la nostra ciutat. Entenent per nazi aquelles persones partidàries del nacionalsocialisme.

José Fernando Mota va escriure a l’article “Nazis a Sant Cugat del Vallès” que el 18 de maig de 1934 la publicació satírica republicana “L’Esquella de la Torratxa” va denunciar la presència nazi a Sant Cugat. En concret, deia el següent:

A Sant Cugat del Vallès hi ha una fàbrica de tints, propietat d’una societat alemanya.

No cal dir que tots els primers llocs els ocupen alemanys. Per la gent de Sant Cugat no hi ha sinó els llocs de peonatge i d’escarrassot.

Publicitat

Roel Pizza


Tot això fóra passable sinó existís una iníqua coacció. Els alemanys de la fàbrica alemanya juguen a nazis. Fa un temps que un dels alts empleats sortí a passejar per Sant Cugat amb la creu gamada al trau del xec, la cual cosa li valgué un llarg estrep a la pressa ben ornada. Els amos exigeixen sempre que els homes que lloguen, facin pública ostentació de dretisme. Un obrer de la fàbrica alemanya de Sant Cugat, ha d’ésser soci del Centre Catòlic, votar el que els alemanys vulguin i no ésser sindicat.

Sobre la fàbrica de tints

Segons l’historiador, l’article d’aquesta publicació fa referència a una fàbrica de tints que es va instal·lar a Sant Cugat l’any 1927 al carrer Hospital, en un local de més de 200 m2, a prop de carrer Sallès.

Aquesta fàbrica era de l’empresa “Colores y Drogas Heitmann” i era sucursal de la companyia alemanya Heitmann. Aquesta sucursal va fer fallida l’any 1930.

El 1932 l’alemany Reinhard Ehlis, que vivia a Barcelona, va comprar l’empresa i aquesta va canviar de nom. A partir d’aquest moment es diria R. Ehlis. Aquesta organització és la que es refereix l’article de “L’Esquella de la Torratxa”.

El germà de Reinhard Ehlis, Hans Ehlis,  va obrir un altre negoci a Sant Cugat. Era una ferreteria a l’engròs i un magatzem de productes d’importació, ubicat al carrer Santiago Rusiñol 51 (actualment, número 2), en una finca que es coneixia com Cal Xandri, que es trobava propera als Quatre Cantons.

En el número 48 del mateix carrer Santiago Rusiñol Reinhard va obrir l’any 1934 una drogueria. Un any més tard va traslladar la fàbrica a la mateixa adreça.

Sobre l’atracció nazi a Sant Cugat

Segons explica Mota en el seu article, el nombre d’afiliacions al partit nazi augmenta a Catalunya entre la comunitat alemanya arran de la victòria de Hitler l’any 1933 i Sant Cugat no és una excepció.

Hi ha documentació que demostraria que a Sant Cugat el juliol de 1936 funcionava una branca local del Deutsche Arbeitsfront, una organització corporativista que van crear els nazis després de prohibir els sindicats. Això faria més que probable que a les empreses dels germans Ehlis hi militessin treballadors seus tal i com denuncia la publicació satírica de l’època. Un testimoni de la presència de nazis a Sant Cugat.

Deixa un comentari