Dental Valles Banner

Les coincidències entre les eleccions del 1999 i del 2019 a Sant Cugat02/06/2019 – REDACCIÓ /

Els resultats de les darreres eleccions municipals a Sant Cugat tenen un cert paral·lelisme amb les de fa 20 anys. Per començar els resultats de Junts per Catalunya aquest 2019 i els de la Convergència i Unió del 99 van ser els mateixos: 9 regidors. Aquell any, també van coincidir les eleccions municipals amb les europees, fet que no s’havia repetit fins enguany.

Un altre paral·lelisme és que que Junts per Catalunya ara i Convergència abans, presentaven en aquestes eleccions dos candidats nous: Carmela Fortuny i Lluís Recoder, que venien a substituir a dos alcaldes convergents, Joan Aymerich i Mercè Conesa, que havien guanyat per majoria absoluta dues legislatures enrere i les havien perdut una després.

A les del 99 es van presentar més partits que mai i el gran augment de la població va fer que el consistori passés de 21 a 25 regidors. CiU va ser la llista més votada amb 9 regidors, molt lluny de la majoria absoluta. El PSC va aconseguir-ne 8, una pujada més que significativa. PP i Esquerra van augmentar en un , mentre que Iniciativa es va mantenir. La resta de partits no van obtenir representació. Amb dues primeres forces tan igualades, tant Recoder com Menéndez tenien possibilitats d’esdevenir el nou alcalde. CiU preferia pactar amb Esquerra i, de moment, excloia al Partit popular de les travesses. Però ERC es mostrava més oberta a un pacte d’esquerres, amb socialistes i Iniciativa, però es quedava a un regidor dels 13 que es necessitaven per governar. Moltes incògnites que no es resolen ni un cop celebrats els comicis. Els resultats eren tan ajustats que van deixar un panorama obert a qualsevol pacte de govern.

Publicitat

Taula Tercer Sector


Un cas molt similar al que es presenta 20 anys després, Junts per Sant Cugat és la llista més votada a les eleccions municipals a Sant Cugat però amb 9 regidors es queda lluny de la majoria absoluta que Convergencia i Unió va aconseguir el 2011. La pujada d’ERC-Més, de 3 a 6 regidors, potser no tant com esperaven, i sobretot del PSC, la sorpresa d’aquestes eleccions, que passa d’1 a 4, les converteixen en les dues formacions que tindran la clau de la governabilitat. Junts per Sant Cugat podria aconseguir els 13 regidors que necessita per a governar amb majoria pactant amb uns o els altres, i la única alternativa seria un pacte entre Esquerra, Socialistes i la CUP.

A la legislatura del 1999 la incògnita de qui seria l’alcalde no es ressol fins el mateix dia de la investidura. Al ple del dissabte 3 de juliol del 99, Lluís Recoder va esdevenir el nou alcalde de la Sant Cugat amb els únics vots del seu partit. Se li presentaven per davant quatre llargs anys de govern en minoria. Un any després, a la primavera del 2000, CiU signava un acord de govern amb el PP.

Ara, 20 anys després, l’aritmètica és més favorable al pacte d’esquerres en un regidor i el pacte amb partits de dretes sembla descartat. Durant les properes setmanes, els partits buscaran segurament establir una aliança de govern. Tenen temps fins aproximadament el proper 15 de juny quan es convocarà automàticament un ple d’investidura. En aquest ple, si cap candidat aconsegueix el suport d’un mínim de 13 regidors, tal com va passar amb Lluís Recoder al 1999, la candidata de la força més votada, en aquest cas Carmela Fortuny, per Junts per Catalunya, esdevindria alcaldessa de Sant Cugat.

Deixa un comentari