Dental Valles Banner

La majoria d’ajuntaments no arriba al 0,7% en cooperació al desenvolupament25/05/2019 – REDACCIÓ /

El municipalisme català va aportar entre el 2015 i el 2018 la meitat de la despesa en cooperació a Catalunya, però pocs ajuntaments arriben encara al 0,7%. Així ho indica l’observatori municipalista del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), que recull dades de bona part dels municipis catalans, tot i que no de tots.

cooperacio-desenvolupament
Una embarcació amb refugiats arriba a les costes europees. En primer pla, un membre dels serveis d’emergències sosté en els seus braços un nadó per donar-lo a un dels equips de rescat a terra. (horitzontal)

Segons aquestes, només nou municipis catalans van destinar més del 0,7% dels seus ingressos propis a la solidaritat l’any 2017, entre els quals només hi ha una capital de demarcació, Barcelona (0,75). Els que encapçalen la llista són Sant Sadurní d’Anoia (0,96), Sant Quirze del Vallès (0,92) i Sant Boi de Llobregat (0,83).

Per sota del llindar mínim demanat per les ONGs hi ha Girona (0,54), Tarragona (0,48) i Lleida (0,26). En altres el percentatge encara és més baix o ni tan sols es destina una part a cooperació.

Les dades del FCCD indiquen també que entre el 2015 i el 2018 la tendència general observada és de “recuperació” dels percentatges de cooperació dins els pressupostos locals.

Publicitat

Taula Tercer Sector


Segons el darrer informe de l’observatori de cooperació municipalista del FCCD, entre el 2015 i el 2018 la solidaritat catalana s’ha traduït en 164 milions d’euros. D’aquests, un 51% prové del pressupost de la Generalitat i un 21% de l’Ajuntament de Barcelona. En total, el món local representa pràcticament la meitat: el 49%.

A banda dels tres primers i de Barcelona, la resta de municipis que superen també el 0,7 són: Torrelles de Llobregat (0,81), Santa Coloma de Gramenet (0,82), Sant Adrià de Besòs (0,74), Sant Vicenç dels Horts (0,71) i Santa Perpètua de Mogoda (0,78).

Sant Cugat arriba gairebé al 0,7 d’inversió en cooperació

Tot i no arribar fins a 0,7 gairebé una desena més de municipis superen el 0,6 com Borredà, La Garriga, Caldes de Montbui, Sant Cugat, Castellbisbal o Molins de Rei.

A més a més, la inversió per habitant de l’ajuntament de Sant Cugat en temes de cooperació se situa en la quarta posició, amb un 6,6 euros per habitant, per davant de Sant Quirze del Vallès (6,4) i Barcelona (6). Pel que fa a les altres capitals de demarcació, Girona destina 4,27 euros per ciutadà, Tarragona 3,87 i Lleida 2,04.

Entre els municipis més solidaris en inversió per habitant hi ha, amb diferència de la resta, Castellbisbal, on la cooperació per càpita arriba fins als 9,12 euros, sent la més alta de tot Catalunya.

Després de Castellbisbal hi ha Sant Sadurní d’Anoia i Santa Perpètua de Mogoda (7 euros/habitant).

El 2017, 28 municipis superaven els 3 euros/hab l’any de pressupost, el mateix nombre que l’any 2015.

Suport a la Mediterrània

Entre les regions que més suport reben del món local via FCCD entre el 2015 i el 2018 hi ha la Mediterrània. Destaca la resposta “massiva” que els ajuntaments catalans van adreçar a l’emergència de la crisi dels refugiats a la Mediterrània, que va provocar que el pressupost amb el qual comptava el FCCD l’any 2015 se situés proper al màxim de tot el període.

La distribució dels fons gestionats a través del FCCD (que només són una part i només en alguns consistoris) indiquen que la Mediterrània (27%), l’Amèrica Central (27%) i l’Àfrica Subsahariana (24%) són les regions del món que reben la major part del suport municipal català.

Dels 45 països on ha treballat el Fons, 15 en concentren el 79% del pressupost i destaca el suport a Nicaragua i el Senegal.

El FCCD ha gestionat les accions municipals en col·laboració amb més d’un centenar d’entitats però una desena concentren el 37% dels pressupostos executats. Entre aquestes hi ha la Fundació Vicente Ferrer, molt vinculada a l’Índia, Creu Roja, CCAR o l’Associació d’Ajuda. Altres com Enginyeria Sense Fronteres o Entrepobles també destaquen entre les entitats que més ajudes públiques reben a Catalunya en matèria de cooperació internacional entre 2015 i 2018.

Pla del Govern

Precisament aquesta setmana, el Govern ha aprovat el Pla Director de cooperació al desenvolupament 2019-2022, que preveu un creixement progressiu en la inversió en aquesta matèria fins a assolir el 0,7% l’any 2030.

El pla respon a la voluntat d’assumir i de desplegar, des de la política pública de cooperació al desenvolupament, el nou marc internacional de l’Agenda 2030 i dels seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Deixa un comentari