El ple aprova destinar més de 7 milions d’euros per fer front a la crisi del coronavirus

21/04/2020 – REDACCIÓ /

L’Ajuntament de Sant Cugat ha celebrat aquest dilluns 20 d’abril un ple extraordinari, de manera telemàtica, per iniciar els tràmits de tot un paquet de mesures que han d’ajudar a afrontar sobre la crisi social i econòmica del coronavirus.

El consistori mobilitzarà aproximadament entre 7 i 7’5 milions d’euros per pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus. A més, ha creat “un ambiciós pla de contingència format per 60 mesures“, segons paraules de Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport. Es tracta del programa econòmic municipal més gran que mai s’ha posat en marxa per atendre una crisi d’emergència i amb l’objectiu de “que ningú es quedi enrere“. El govern municipal calcula que l’impacte de la crisi a Sant Cugat serà d’entre el 15% i el 20% del teixit productiu de la ciutat.

Publicitat

D’on surten els 7,5 milions d’euros?

  • 4’5 milions (en ajuts directes): el ple municipal extraordinari celebrat el dilluns ha donat llum verda a reservar, a través d’una modificació de pressupost, 4’5 milions provinents dels romanents del 2019 per dedicar-los a la crisi del coronavirus. Aquesta mesura s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC i CUP; l’abstenció de C’s i el vot en contra de Junts per Sant Cugat.
  • 1’4 milions (en ajuts directes): l’Ajuntament ja ha aprovat aquesta partida a través d’un decret d’Alcaldia. Aquesta partida ha estat ratificada al ple per unanimitat.
  • Entre 1 i 1’5 milions (en tributs que es deixaran de cobrar): és la quantitat econòmica que l’Ajuntament calcula que deixarà de percebre perquè no cobrarà alguns tributs municipals.

Pere Soler, tinent d’alcaldia d’Hisenda, ha explicat que el pla de contingència té quatre fases, de les quals falta per aplicar les relacionades amb matèria tributària, i això no serà fins que es “pugui treballar el pressupost 2020“. A la vegada aquesta quantitat podria augmentar tenint en compte que l’Ajuntament tindrà la capacitat de reservar més partides pressupostàries al pressupost 2020, que es podria fer l’aprovació inicial abans d’un mes, per dirigir-les a fer front la crisi de la COVID-19. Soler ha recordat que actualment la ciutat té un pressupost prorrogat del 2019. A més la crisi no afectarà les inversions previstes pel consistori pels pròxims anys.

Ple extraordinari celebrat el dilluns 20 d’abril

A on aniran destinats els 7,5 milions?

Les partides més grans que l’Ajuntament inclourà en aquest gran paquet de mesures es destinaran a serveis socials (uns 3’1 M€) i a donar suport al teixit empresarial: empreses, autònoms i comerços (al voltant de 1’2 M€). Totes dues partides sumen gairebé tres quartes parts de tots els ajuts directes.

Publicitat

Percentualment, el global de les partides queden repartides aproximadament d’aquesta manera: serveis socials (53’61%); promoció econòmica (21’27%); habitatge (13’9%); suport a serveis municipals (9’69%); i tecnologia (1’53%). Aquests percentatges són estimatius perquè cal tenir en compte que els pressupostos poden anar modificant-se o ampliant-se i que, a més, s’ha fet un càlcul aproximatiu dels diners que l’Ajuntament deixarà de cobrar a través de les exempcions dels tributs municipals.

Pel que fa al lloguer, s’atorgaran ajuts directes a famílies i comerços. A més, es reservarà una partida per ajudar a pagar el lloguer als inquilins d’un immoble de Promusa (habitatge, oficines i mercats municipals). La valoració global d’aquestes mesures se situa al voltant dels 800.000 €

Què diu l’oposició?

Aldo Ciprian, portaveu de Cs Sant Cugat, ha reclamat accions més ambicioses. A la vegada la formació ha assegurat que “el nostre grup, de manera responsable, no posarà bastons a les rodes a una bateria de mesures que es posen en marxa” tot i que han criticat que el govern local no hagi consultat amb l’oposició les mesures econòmiques.

Per la seva banda Junts per Sant Cugat s’ha mostrat més crític. En primer lloc la seva portaveu, Carmela Fortuny, ha celebrat que “després de 5 setmanes d’aturada es pugui restablir una certa normalitat institucional i es convoqui el ple com ja s’ha fet en altres ciutats“. A la vegada ha garantit que davant d’aquesta situació el seu grup no mostrarà “una actitud d’oposició sinó una actitud de col·laboració“. Tot i això el regidor de Junts per Sant Cugat i exregidor d’Hisenda, Carles Brugarolas, s’ha mostrat molt crític amb el paquet de mesures econòmiques, assegurant que “són insuficients i les ajudes haurien d’arribar més ràpidament a la ciutadania“. Finalment Junts per Sant Cugat ha donat suport a mesures socials però han rebutjat al paquet econòmic.

Les dues forces de l’oposició han demanat condonar els impostos. Pere Soler, tinent d’alcaldia d’Hisenda, ha contestat recordant que el que volen és “que l’ajuntament deixi d’ingressar 45 milions d’euros del seu pressupost“. Deixar de cobrar els impostos significaria tenir un 35% menys de pressupost per la ciutat. 


Els dos partits, Junts per Sant Cugat i Cs, han entregat des de l’inici de l’estat d’alarma diferents documents amb propostes per pal·liar la crisi del coronavirus. Carles Brugarolas  ha criticat que el govern no hagi contestat a les propostes del seu grup.

Moment del ple extraordinari que es va realitzar de manera telemàtica


Feu un comentari