Dental Valles Banner

El dol dels nens durant el coronavirus: explicar la veritat i acomiadar-se de forma telemàtica08/04/2020 – REDACCIÓ /

La pandèmia de coronavirus està generant morts sobtades sense possibilitat d’acomiadament. Per aquest motiu els professionals del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Sant Cugat i Terrassa, gestionat per MútuaTerrassa, han elaborat diverses recomanacions dirigides a infants, adolescents i a les seves famílies per manejar del dol de nens i adolescents davant les defuncions produïdes per la pandèmia del coronavirus. S’ha de tenir en compte que poder acomiadar-se d’una persona estimada és necessari per garantir un dol saludable.

Proximitat, acompanyament present, escolta activa, comprensió i sinceritat

Aquest context excepcional genera uns nivells d’ansietat i inestabilitat més elevats del normal i aquest fet repercutirà probablement en la intensitat i la durada de les manifestacions del dol. Els experts del CSMIJ aconsellen que en cap cas el dol s’ha d’evitar i per tant cal experimentar-lo. És necessari respectar totes les maneres de manifestar-lo. Pel que fa a la durada del procés, aquest pot ser molt variable.

A la vegada els experts recomanen explicar la veritat a l’infant, sempre en funció de l’edat i la capacitat de comprensió; parlar amb naturalitat de sentiments i emocions i convidar-lo a recordar bons moments viscuts amb la persona difunta. Tot i això, si no es mostra receptiu, els adults han de tolerar-ho i no forçar-lo. És convenient respondre les seves preguntes amb sinceritat així com mantenir les vies de comunicació -telemàtiques- amb persones properes per tal que rebi múltiples mostres d’afecte. Tanmateix, els experts del CSMIJ també aconsellen utilitzar contes o pel·lícules que abordin el dol en positiu i que ajudin a facilitar la comprensió de la defunció.

Publicitat

Taula Tercer Sector


L’acomiadament: anticipar-lo i fer-ne partícip a l’infant

Pel que fa a l’acomiadament, si és possible, es recomana que es pugui fer de forma telemàtica. A més, convé facilitar la participació de l’infant en els rituals de comiat, sempre que hi estigui d’acord i anticipant la situació amb anterioritat. Si no és possible donat al confinament, cal realitzar un ritual de comiat simbòlic a casa amb dibuixos, vídeos o fotografies a l’espera de fer el definitiu un cop finalitzada la situació de confinament.

Deixa un comentari