Dental Valles Banner

El cementiri de Sant Cugat habilita un espai dedicat al dol perinatal01/11/2019 – REDACCIÓ /

El cementiri de Sant Cugat ha habilitat un espai dedicat al dol perinatal, a les famílies que han perdut un nadó abans de néixer o en els primers dies de vida de l’infant. Es tracta d’una àrea de trenta metres quadrats on hi ha un memorial que vol “donar visibilitat” a aquests cassos i ajudar les persones afectades per aquestes pèrdues “a poder iniciar el període de dol”.

santcugat-dol-perinatal-
Fotografia de l’Ajuntament de Sant Cugat on es veu una mare afectada

L’espai ofereix als pares l’opció d’imprimir el nom de l’infant en unes estrelles de colors neutres que es disposaran al voltant del monòlit. La presidenta de Fundació Anhel, Guida Rubio, l’entitat que ha impulsat la iniciativa, ha explicat que segons dades de l’ens, un de cada quatre embarassos acaba amb una mort gestacional.

El nou espai, que es va obrir al públic el passat dimarts al cementiri de Sant Cugat, s’ha creat amb la voluntat de “donar suport a les famílies” que han patit aquesta tipologia de pèrdua i recordar els nadons “que han marxat abans d’hora”. Així ho ha assegurat Joan Ventura, cap de l’àrea de cementiris d’Altima, que ha assegurat que es tracta d’una iniciativa “singular” i “pionera” a l’Estat.

Ventura ha reconegut que ja existeixen memorials similar al de Sant Cugat a d’altres cementiris de la resta del territori, però ha assenyalat que la proposta vallesana incorpora la possibilitat de “personalitzar la pèrdua del nadó”. D’aquesta forma ofereix a les famílies que ho desitgin l’oportunitat de gravar el nom del petit en una estrella i depositar-la en una zona que s’ha habilitat al voltant del memorial. “Si tenen les cendres del petit, amb uns àrids i un aglutinant es pot crear una estrella i d’aquesta forma disposar d’un record molt més personal”, ha comentat.

El responsable d’Altima que ha dit que el cost d’aquest producte és d’entre 100 i 150 euros i ha explicat que ja tenen diverses peticions i que el proper 16 de novembre es farà una trobada de famílies per posar les primeres estrelles.

Donar visibilitat

La posada en marxa d’aquest espai ha estat possible gràcies a la feina que l’associació vallesana Anhel, una entitat dedicada a acompanyar en el dol gestacional, duu a terme a tot el Vallès. Guida Rubio, cofundadora d’Anhel i actual directora, ha explicat que segons dades de l’IDESCAT de l’any 2017, es va registrar un 4,7 morts perinatals per cada 1.000 naixements. “Vol dir que de cada mil van morir 350 nadons”, comenta. Amb tot, remarca que aquestes xifres corresponen només als casos que s’han donat a partir de la setmana 22 de gestació i fins pocs dies després del naixement.

“No es comptabilitzen els primers quatre mesos d’embaràs”, lamenta Rubio que apunta que les dades recollides per l’associació els permeten afirmar que “un de cada quatre embarassos acaben amb una mort perinatal”.

Rubio lamenta la “poca visibilització” d’aquesta mena d’episodis i adverteix que les famílies “necessiten passar pel dol i estar acompanyades”.

En aquest sentit s’expressa Marta Cabassa, cofundadora d’Anhel i psicòloga perinatal, que considera imprescindible que les persones afectades puguin disposar d’espais com el que s’ha habilitat a Sant Cugat perquè “si la mort no està reconeguda és molt difícil transitar pel dol”. Cabassa reclama un protocol especialitzat i actualitzat per abordar aquests cassos perquè els pares quan reben la notícia es troben “en estat de xoc”.

La Mercè Fernàndez, una mare que va perdre el seu nadó, s’ha mostrat molt agraïda amb el memorial i ha remarcat que és una bona eina per “començar a superar” la pèrdua. Per la seva banda, la Cristina Bucar, ha explicat que quan fa dos anys va perdre el seu fill Xavi quan estava embarassada de vuit mesos i mig, no va tenir aquest espai. “El meu marit i jo ens vam sorprendre quan els del tanatori van venir a l’hospital a explicar-nos què havíem de fer”, comenta amb tristesa que recorda que van decidir deixar les cendres del petit en un lloc especial per ells.

“Tenir un lloc al cementiri que sigui visible i que tothom pugui veure’l és bo”, ha apuntat l’afectada que ha dit que la idea de posar estrelles és “molt bonica” perquè molts pares recorden els nens perduts com “estrelles en el cel”.

Deixa un comentari